2022,  Lumen izdavaštvo,  Po godini recenziranja,  Prema izdavaču,  Recenzije

ISIJAVANJE – Stephen King

Isijavanje, kultni roman Stephena Kinga prvi puta objavljen 1977. godine. Pročitala sam ga još prošle godine u knjiškom klubu, a onda mi je zahvaljujući urednici iz Lumena, Miroslavi Vučić, i fizički primjerak stigao u ruke. Moram priznati, budući da sam prvi put Isijavanje (eng. “The Shining”) čitala na engleskom, da je prijevod jako dobar. Lumen se uvijek ističe kvalitetnim prijevodom stranih djela, ali i predivnim naslovnicama! Isijavanje svakako nije bilo iznimka, naslovnica je baš pun pogodak.

Jack Torrance ima problema s bocom, a u najgorem trenutku u životu njegova je bolest uzela maha i slomio je svom sinu ruku. To su stvari koje se ne zaboravljaju. No, od tada je trijezan. Jack ne pije već dvije godine, a sada je dobio i novi posao kao domar u hotelu Overlook.

Danny Torrance isijava. Što to točno znači? Ne zna ni on sam. Zna jedino da može čitati tuđe misli i da mu njegov prijatelj Toby ponekada pokazuje dobre i loše stvari koje će se dogoditi. Roditelji mu kažu da Toby ne postoji. Ali kako ako ga Danny može vidjeti i pričati s njim? Kako ako Toby svaki puta kaže istinu?

Tročlana obitelj seli se u hotel Overlook kako bi preko zime vodili brigu o njemu dok ne krene sezona i u njega dođu novi gosti. Međutim, taj hotel nije običan hotel. U njemu je neka zla, mračna sila koja tjera ljude da čine loše stvari. I ta sila želi ovu obitelj za sebe.

Ja općenito volim dobru priču o ukletoj kući (u ovom slučaju hotelu). King je napravio savršenu atmosferu za jednu horor knjigu. Taj polagani proces opsjedanja od trenutka kad je obitelj ušla u kuću pa sve par mjeseci kasnije kada više nije izdrživo. Veze između likova je također baš pogodio, Jackovo konstantno žaljenje za prošlim postupcima i pokušaji da ide protiv svoje prave prirode, Wendy i Danny koji ga unatoč svemu žele spasiti… karakterizacija likova je, po meni, mrak! 

Čitajući ovu knjigu cijelo vrijeme sam bila na rubu. Čitaš i ne vjeruješ što se događa u tom hotelu. Jeza prolazi kroz svaki dio mog tijela i jedva se natjeram da sklopim knjigu prije spavanja jer znam da ću teško zaspati. Inače sam jako strašljiva i imam bujnu maštu. Ja hororce čitam preko dana jer meni ne treba još strašniji ugođaj za njih haha.

Knjizi dajem čistu peticu, King ništa manje ne zaslužuje za ovo genijalno djelo. Sada shvaćam zašto njegove knjige postaju klasici. 

Čitam, pišem, fotkam, smišljam, intervjuiram... Pridružite mi se u razgovorima o knjigama te dijeljenju doživljaja o našim najdražim naslovima.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)