2022,  Naklada Fragment,  Po godini recenziranja,  Prema izdavaču,  Recenzije

PRIPOVJEDAČICA – Martina Frka Milotić

Odmah pri završetku čitanja ovog divnog fantasy romana domaće autorice htjela sam podijeliti svoje dojmove jer je knjiga doista bila nešto posebno – nešto što će čuvati naše mitove i legende od zaborava. Dajte da vam ispričam nešto više o tome. 🙂

Pripovjedačica je priča o jednoj od posljednjih Pripovjedačica na svijetu – Danici. Ona cijeli život piše i voli pričati priče, ali nakon nekog vremena sve se zaštopalo. Nije išlo dalje. Je li izgubila svoj dar? Nije mogla procijeniti no odlučila je otići na posljednju avanturu kako bi to otkrila. Stoga je otišla u staru kuću u selu na otoku Krku i nakon toga se sve promijenilo. Danica je pronašla drugi, gotovo zaboravljeni svijet.

Taj drugi svijet, Irij, dom je svim bićima kojima je itekako bitno da se o njima nastavi pričati. Ako ljudi o njima prestanu pričati, oni će nestati. Ako sjećanja na njih nestanu, nema povratka. Zato je važno da Danica nastavi pripovijedati o njima i ne dopusti da padnu u zaborav. Tako smo upoznali Peruna i Velesa, Moranu i Jarila, Mokoš, Malika i mnoge druge!

U slučaju da niste tako dobro upoznati sa slavenskom mitologijom ne brinite – Martina je za nas na kraju knjige ostavila nekoliko stranica pojmovnika i opisa. Objasnila je svijet staroslavenske mitologije, napisala po nekoliko činjenica o mitološkim bićima i zanimljivostima vezanima uz njih te je pobliže objasnila nepoznate riječi iz romana. Objašnjenja se mogu proučiti prije ili za vrijeme čitanja, kako god vam odgovara. I važno je napomenuti kako autorica stoji iza toga da je uzela likove iz staroslavenske mitologije, da ih je samo „posudila“ i okarakterizirala onako kako je stajalo u legendama i to ne mora biti točno onako kako su ih Slaveni zamišljali i vjerovali u njih.

Prvo susretanje s autoricom Martinom Frkom Milotić donijelo mi je ugodno iznenađenje i osvježenje. Da – naslovnica, ilustracije i kratki sadržaj puno su obećavali sami po sebi, ali ono što smo dobili u knjizi jednako je dojmljivo! Martinin stil pisanja je stvarno odličan, maštovit i bajkovit, pitak i lagan. Samo klizite kroz stranice – jedna, druga, treća… Na početku sam mislila da će knjiga biti u stilu Ivane Brlić Mažuranić, možda i je, ali to nikako nije loša stvar. Jedino bih voljela da je knjiga bila malo duža. Mislim da je priča zaokružena i ništa joj ne nedostaje, ali bih osobno voljela više pročitati o likovima koje sam upoznala kroz knjigu. Obožavam sve što je autorica napravila sa svojom idejom i jako se veselim idućim knjigama!

Čitam, pišem, fotkam, smišljam, intervjuiram... Pridružite mi se u razgovorima o knjigama te dijeljenju doživljaja o našim najdražim naslovima.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)