2021,  Po godini recenziranja,  Prema izdavaču,  Recenzije,  Sonatina

KLETVA MRAČNA I SAMOTNA – Brigid Kemmerer

Brigid Kemmerer oduševila me svojom izvedbom dobro nam poznate Ljepotice i zvijeri. Ovaj naslov otkriva nam glavnu junakinju Harper kojoj život predstavlja krvavu borbu počevši od činjenice da je rođena s cerebralnom paralizom pa sve do činjenice da joj majka boluje od zloćudnog raka kojem se ne nadzire kraj. U cijeloj toj situaciji ona i brat Jake bave se mutnim poslovima kako bi platili majčino liječenje i očeve dugove koje je ostavio za sobom. Nikako bajno i krasno kako kreću sve bajke.

Jedne noći u Washingtonu Harper svjedoči otmici nepoznate djevojke na ulici i odluči se umiješati jer svakako ne želi trpjeti nepravdu ako je mogla nešto učiniti kako bi promijenila ishod situacije – makar to bilo pogubno za nju. Ona je neiskvarena duša, hrabra i uvijek spremna pomoći.

Čovjek koji je otimao nepoznatu djevojku na kraju otme Harper i odvede ju u drugu dimenziju u vrijeme vladavine kraljevića Rhena od Emberfalla. Moćna čarobnica Lilith bacila je mračnu kletvu na Rhena i predodredila sudbinu njegova kraljevstva. Naime, u toj začaranoj dimenziji vrijeme ne teče jednako i zapravo se jesen stalno ponavlja. Tijekom jeseni Rhen ima priliku navesti bilo koju djevojku da se zaljubi u njega te se, ako je ta ljubav iskrena, kletva ukida. No, kako je to i bilo više od tristo jeseni, kraljević nije uspio izvršiti taj zadatak te se na kraju svake godine pretvarao u čudovište kojemu je cilj ubijanje.

Možete zamisliti Harperinu situaciju gdje se jedan dan nalazi u Washington DCu, a drugi dan treba povjerovati u paralelnu dimenziju, kraljevića, čarobnicu, kletvu i čudovište. Uz sve to, na srcu ima brige iz stvarnog svijeta koje čekaju na nju. Pred njom nisu laki izbori, je li dovoljno hrabra i domišljata kako bi svemu stala na kraj?

Volim čitati fantasy, to nije tajna. Posebno volim čitati dobar fantasy. Do sada se nisam susrela s djelom koje je uzelo tako neku temu iz bajki i prepričalo ju na svoj način, ali mislim da je autorica ove knjige odlično odradila taj posao. Stvorila je odličnu atmosferu koja vlada u knjizi, broj stranica činio mi se čak i malen jer me priča totalno kupila i uvukla u čitanje, plot twist on point… sve kako treba biti.

Što se tiče likova, oni su stvarno dobro napisani. Harper je sve što od jedne junakinje očekujemo, ali i mnogo više. Uz svoje fizičke “nedostatke” (iako sumnjam da bi ona to nazvala nedostacima) ona bi mogla stajati rame uz rame najjačem protivniku zbog svoje snalažljivosti, upornosti i hrabrosti. Rhen pak nije opisan kao kraljević koji si je umislio da može imati sve jer ga je život podsjetio da to ne ide tako. Njegov lik i njegova uloga mi se dosta sviđaju. Uz njihove likove zahvalna sam još i na Greyu, zapovjedniku straže, koji je toliko ustrajan, strpljiv i odan. I da, ja ne vidim ljubavni trokut o kojem internet bruji između njih troje, samo da se zna.

Da ne duljim, ljubitelji fantasyja, samo naprijed! Šaljem preporuku, a ja se bacam na čitanje nastavaka jer knjiga završi napeto i ne mogu čekati prijevod iako ću ga rado pročitati kad dođe u izdanju Naklade Sonatina kako bih obnovila gradivo. 🙂

Čitam, pišem, fotkam, smišljam, intervjuiram... Pridružite mi se u razgovorima o knjigama te dijeljenju doživljaja o našim najdražim naslovima.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)