2021,  Po godini recenziranja,  Prema izdavaču,  Znanje

KAKO SE SPRIJATELJITI S TAMOM – Kathleen Glasgow

Grace, zvana Tiger, Tolliver je šesnaestogodišnja djevojka koja s majkom June čini jedan stroj. Taj stroj, kako su one zvale svoj odnos, bio je dobro nauljen, a ujedno i zgodan i mirisan. Nisu imale puno – Tiger je išla u školu i mami pomagala kad god je stigla, a June je vozila bibliobus, radila kao ispomoć u dječjoj čuvaonici i ljeti vozila želemobil. Na njihovom stolu neplaćeni računi nisu bili rijedak prizor. Svi su znali da Tiger i njezina mama jedva krpaju kraj s krajem. Posebno je bilo teško kad bi Tiger, kao tinejdžerica u razvoju, morala u školi odlaziti u premaloj ili prevelikoj odjeći koju joj je mama kupovala u second hand dućanima. Nebrojeno puta je u školi dolazila praznog trbuha, a kod kuće ju ne bi dočekao puni hladnjak. Čak niti polupuni.

Unatoč takvom životnom stilu koji, nažalost, nije mogla izabrati, Tiger je bila sretna sa svojom mamom. Uz nju imala je prijateljicu Cake koja je bila totalna suprotnost. Njezina obitelj imala je stvarno puno novaca, no to nikada nije utjecalo na njihovo prijateljstvo. Cake je uistinu brinula za Tiger. Jednog dana Tiger odluči prići dečku koji joj se sviđao i napraviti prvi korak, no u tome ju prekine poziv koji joj je obilježio ostatak života. Nakon nenadanog gubitka majke, ona se počinje boriti sa svojim demona. Sa svojom tamom.

Ova knjiga daje dobar uvid u to kako je spakirati cijeli život u jedan ruksak i poći u nepoznato. Daleko od svega što si do tada poznavao, bez ikoga tko bi ti držao leđa. Tiger je ostala sama. June joj nikada nije pričala o ocu i drugom dijelu obitelji pa sve iznenadi činjenica da će Tigerina polusestra preuzeti brigu o njoj.

Kad govorimo o nauljenom stroju kao odnosu, odnos Tiger i njezine sestre Shayne je više kao neki hrđavi stroj koji svako malo kašlje zbog nedostatka ulja. Ali tako je predivno gledati kako taj odnos raste… Prvu polovicu knjige teško sam čitala jer je bila dosta depresivna i tužna, ali zato je druga polovica vratila zanimanje i želju da saznam što se dogodilo Tiger Tolliver do kraja knjige. Ne znam je li ovo baš idealan naslov za ljetno štivo jer je knjiga dosta teška i dubokoumna, kamen se nije skidao sa srca sve do kraja. A nije bome ni na kraju pao.

Teško je izgubiti nekoga i prihvatiti činjenicu da moramo nastaviti život bez njih. Ova knjiga nam pokazuje lagani proces toga, iako je taj proces često individualan i nema nekog kalupa koji nam daje formulu kako prebroditi tako tešku životnu situaciju. Ja sam se tek prošle godine prvi susrela s takvim gubitkom bliže osobe i bilo mi je neopisivo teško. Ali svakako s vremenom postaje lakše. Nadam se da će vam ova knjiga pokazati, ako ju uzmete u ruke, da postoji život nakon što nam voljena osoba umre. I da ćete pronaći borca u sebi kroz knjigu. U životu nam jedino to preostaje.

Čitam, pišem, fotkam, smišljam, intervjuiram... Pridružite mi se u razgovorima o knjigama te dijeljenju doživljaja o našim najdražim naslovima.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)