2019,  Po godini recenziranja,  Prema izdavaču,  Profil,  Recenzije

PETI VAL – Rick Yancey

Imam osjećaj kao da sam totalno ispala iz štosa koliko dugo nisam objavila recenziju, ali evo me opet ovdjeeeee i nisam mogla odabrati bolju knjigu za taj moj mini comeback 😀

Točno ovim riječima započela sam recenziju od prije godinu dana (S ljubavlju, Simon). I opet me nije bilo nekoliko mjeseci. Jedino što bih možda promijenila u gornjim rečenicama bilo bi extra veliki comeback s malo starijom knjigom. Zapravo, ne znam je li vama knjiga iz 2013. starija… meni je starije sve tipa iza 2016. hehe

Nisam tu da vam pišem samo o novitetima koji tek izlaze pa mi je super Peti val došao pod ruku. Nikada nije prekasno za otkriti genijalnu knjigu, može nam samo biti žao što ju nismo otkrili ranije, a vjerujte mi na riječ kad vam kažem da je ova knjiga odlična.

Ovo nije tipična priča o izvanzemaljcima o kojima već imamo hrpu ludih teorija. “Drugi”, kako ih Cassie naziva, ne otkrivaju tako lako razlog zbog kojega su došli na Zemlju. Mogli su ju uništiti u sekundi, ali su ipak odlučili kroz četiri vala postupno uništiti 97% ljudske populacije. Zemlja im je trebala. Nakon Prvog vala, nestalo je struje. Drugi val donio je ogromne plimne valove, a preko Trećeg vala ptice su širile opasnu epidemiju.

Cassie Sullivan sa svojim petogodišnjim bratom i ocem bježi u izbjeglički kamp koji je bio pod vojskom. Iako su svjesni da više nigdje nije sigurno, nisu mogli ostati u staroj kući. Između ostalog, mali Sammy završi u autobusu koji je puno obećavao. Možda i previše. Vojska je vodila djecu u dobro čuvano sklonište gdje bi trebali sigurno izbjeći smrt od Trećeg vala. Cassie svakako nije htjela da ju odvoje od malog brata, ali njihov otac nije htio riskirati priliku da spasi svoje dijete.

Ne bi to bio taj savršeni odnos koji imaju brat i sestra da mu ona nije dala obećanje kako će ga pronaći. Nakon što je Treći val ubio njihovu majku, Cassie se sada morala nositi i s gubitkom oca. Kao da ju je Bog htio udariti sa svih strana, odjednom se našla sama u šumi s ogromnom željom za životom, a držala se za obećanje koje je dala. Morala ga je ispuniti (za sve nas koji volimo ljude koji drže do obećanja i pomiču planine kako bi ih ispunili, Rick Yancey hvala ti na požrtvovnom liku poput Cassie!).

No, nitko i ne sluti da je to već bio početak Četvrtog vala. Izvanzemaljci su pronašli način kako preuzeti kontrolu nad umom domaćina. Izgledali su kao i svi ostali ljudi, ali imali su drugačiju misiju – eliminirati ih. Cassie ih je nazvala Ušutkivačima. U tom trenutku više ništa nije bitno. Nikome ne može vjerovati jer ne zna tko ima dobre namjere, a kome se izvanzemaljac krije u tijelu. A morate računati da svaka knjiga ima nekog prehot “zlikovca” koji je zapravo drugačiji i želi biti dobar. E pa, to je ovdje glavom i crvenom kariranom košuljom Evan Walker.

Tko tu kome spasi život i tko je izvanzemaljac, a tko ne morate saznati sami jer nema smisla da spojlam cijelu knjigu. Za sve vas koji ste samo pogledali film, topla preporuka za čitanje jer ima puuuuno više predobrih stvari. Nije tipičan YA ni SF, nemam pojma koji je ovo zapravo mix, ali je fantastičan na više nivoa.

Cassie Sullivan je unatoč svojim godinama svašta preživjela. Na kraju knjige ju više nisam smatrala običnom šesnaestogodišnjakinjom, a kako sam i mogla nakon svega što je prošla? Nisam više čitala o tinejdžerici koja nije imala veće brige od osjećaja nevidljivosti ispred dečka koji joj se nekada sviđao u školi, to su sve bila samo lijepa sjećanja. Na kraju sam čitala o hrabroj djevojci koja je bila spremna dati svoj život zbog obećanja koje je ostavila bratu, a sve je to izvela s medvjedićem u ruci. I puškom. Dva različita svemira.

Ona je hrabar lik. Toliko je hrabra da joj se divim. Ma… divim se i autoru. Mislim, koji vrag? Knjiga mora biti stvarno dobra da ostavi snažan dojam na čitatelja. Ja sam Peti val nosila sa sobom na more, išla sam na Pašman, ali sam ju prebrzo pročitala i nikako nisam mogla dočekati svoj Zagreb da uhvatim drugi dio (Beskrajno more). Profil je napravio sjajan posao s prijevodom, ali ja bih i treći dio 🙁

Definitivno preporučujem svim obožavateljima mixa ovih žanrova. Pročitala sam na koricama da je ova knjiga učinila za izvanzemaljce ono što je “Sumrak” za vampire i da će se svidjeti obožavateljima knjiga Igre gladi. D A! Sve potpisujem. Nabavite ili posudite u knjižnici asap. Interliber je blizuuuuu 😀

Čitamo se i uživajte ❤

Čitam, pišem, fotkam, smišljam, intervjuiram... Pridružite mi se u razgovorima o knjigama te dijeljenju doživljaja o našim najdražim naslovima.

Jedan komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)