2020, Po godini recenziranja, Prema izdavaču, Recenzije, Samoizdavanje

DRAKONA: NASLIJEĐE – Jelena Hrvoj

Jelena Hrvoj hrvatska je autorica iz zelenog Zagorja. Napisala je već nekoliko romana koji su žanrovski određeni uglavnom kao trileri, a na sceni smo je upoznali preko prve izdane knjige “Štorka”. “Drakona: naslijede” je psihološki triler, fikcija, posjeduje elemente horora… ma hrpa toga. Baš odlično štivo za čitanje u listopadu. Ono što ovu knjigu izdvaja iz mnoštva drugih jest što se autorica poslužila pravom, hrvatskom legendom i prenijela ju u djelo. Naravno, većina je fikcija, ali mislim da je super što je napravila sa samim kosturom priče i kako spretno isprepliće prošlost i sadašnjost. Originalno je i sviđa mi se.

Drakona Horg jedna je od najzanimljivijih likova o kojima sam čitala. Fizičko i psihičko maltretiranje obilježilo je njezino djetinjstvo na sve moguće načine. Od malena je znala da se može osloniti samo na sebe i da, ako se sama ne pokrene, neće ništa dobiti servirano na pladnju. Upravo tako se sama izvukla iz siromaštva i sada stoji iza cijelog bogatstva koje je stvorila.

Radnja započinje Drakoninim vjenčanjem gdje ona zatekne svog mrtvog zaručnika Oza. Nikome nije bilo jasno što ni kako. Godinu dana kasnije, dostavljeno joj je Ozovo pismo zbog kojega ona odlučuje gurnuti ruku duboko u svoju prošlost kako bi dobila neke odgovore. Silan imperij mafije koji je izgradila na svojim leđima nije joj bio toliko bitan koliko potraga za odgovorima.

U cijeloj toj priči moram priznati da mi je lik Amarana, Drakoninog pomoćnika, najdraži. Draži i od glavnog lika o kojemu se radi cijela knjiga. On mi je baš posebno dobro sjeo. Da se razumijemo, svaki lik u ovoj knjizi ima nekakvu bolnu prošlost. Baš su svi sje… smrdani, jel’? No, nekako mi se čini da sam se, obzirom na njegovu povijest, s njim emocionalno povezala i da mi teško pada sve što se njemu događa. Život mu je oduzeo sve zbog čega se nadao da ima bolje sutra. Imam osjećaj da je zaslužio bolje. I on i Drakona su zaslužili puuuno bolje nego što su dobili, ali c’est la vie.

Amaran, iako povučen i samozatajan, čuva Drakonina leda i ne dopušta da joj se nešto loše dogodi, ali čuva i ona njegova – oni su jako dobri partneri. Njih dvoje tako kreću u potragu za odgovorima o Drakoninoj obitelji i nasljedstvu. Što će saznati i kako je to povezano s hrvatskom legendom morate sami otkriti. 😉

Još bih samo htjela nadodati da nije ostalo puno primjeraka ove knjige i da, ako ju želite, morate se pod HITNO javiti Jeleni Hrvoj na njenoj Facebook stranici ili nekoj drugoj platformi kako biste osigurali svoju knjigu. Osim što vi možda dobijete posvetu jer ju je meni zaboravila napisati (da, Jelena, pamtim to), autorica je odlučila za svaki prodani primjerak Drakone i njezine druge knjige, Durgina kuća, donira 10 kn na kraju listopada Hrvatskoj ligi protiv raka povodom mjeseca borbe protiv raka dojke.

Dakle, ako se premišljate, odgovor je: nemojte. Samo naručite. Obećajem da ćete uživati. Ja inače uopće ne čitam ovaj žanr jer nikako ne mogu pronaći pravu knjigu i dok me knjiga “Sjeme tame” (autorica: Iva Kolega) totalno razočarala, u istom žanru pojavila se Jelena Hrvoj koja mi je spasila mišljenje o psihološkim trilerima/horor knjigama.

Hvala Jelena jer tvoja mašta je nepresušan izvor ideja i ja te od srca molim da nikada ne prestaneš pisati. ❤️

Tagged , , ,

About Tea

"I am an author; a person who plays with words so they can play in the minds of others."
View all posts by Tea →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *