2020, Po godini recenziranja, Prema izdavaču, Recenzije, Znanje

OTOK ČUVARA OLUJA – Catherine Doyle

Za početak ću reći da je usporedba sa serijalom knjiga o Harryju Potteru bila prvo što me potaknulo da pročitam ovu knjigu. Nikada neću prestati tražiti knjigu, po tematici sličnu, koja će me oduševiti barem približno kao Harry. „Otok Čuvara oluja“ meni je kao neki spoj Percy Jacksona i Harry Pottera te sam iskreno uživala čitajući.

Nekada uronim u tako ozbiljne knjige, poput zadnje koju sam čitala o holokaustu – Dnevnik Renije Spiegel, da zaboravim kako je to malo opustiti se uz laganije, dječje štivo. Ovu knjigu bih totalno preporučila djeci u, primjerice, šestom ili sedmom razredu i definitivno ju namjeravam uvaliti mlađoj sestrični koja inače mrzi čitanje školskih lektira i to moramo promijeniti.

Što se tiče radnje… Knjiga prati dječaka Fionna Boylea koji sa sestrom putuje na otok Arranmore gdje je njihova majka odrasla. Na tom otoku su se od početka događale vrlo čudne stvari koje Fionn nije mogao objasniti.  Znao je da je otok pun tajni jer je mama o tome pričala, ali sve je to bilo neusporedivo sa stvarnim događajima. Fionnu je bilo nezamislivo da će morati cijelo ljeto provesti sa svojom sestrom u kolibi u kojoj živi i njihov djed, ali tijekom nekog vremena počeo je shvaćati kako se to moralo dogoditi.

Fionnov djed izrađuje svijeće pomoću kojih je moguće vratiti se u prošlost dokle god svijeća gori. Postojale su različite svijeće za različite događaje. U svakoj generaciji otok Arranmore bira novog Čuvara oluja koji će štititi otok pod svaku cijenu i sada je vrijeme da djed Boyle prenese svoje moći na nasljednika.

Nakon što je Fionn postupno palio svijeće, saznao je i o velikoj bitci između dobrog čarobnjaka Dagde i zle čarobnice Morrigan i ostalih neprijatelja koji su namjeravali pokoriti Arranmore. Sada, kada zna o prošlosti, zna i o darovima koje je Dagda ostavio po cijelome otoku i upušta se u veliku pustolovinu sa svojim prijateljima.

Knjiga mi se jako svidjela i ostavila poseban dojam. Imam hrpu ljudi oko sebe koji nisu fanovi fantasy knjiga niti filmova, ali meni je taj žanr pri vrhu ljestvice knjiških žanrova i stvarno sam zadovoljna s pročitanim, baš sam dobila neki Harry Potter vibe što me veselilo jer volim knjige o tom čarobnjaku. I da, posebno mi se sviđa naslovnica i predivne korice, izgleda baš divno i mogla bi mnogima poslužiti kao krasna ideja za poklon! 😀

Djelo je pisano u trećem licu pa sam se malo teže naviknula na to jer se bolje snalazim s prvim licem, ali ovako je dobiven osjećaj za cijelu situaciju i mogli smo pratiti razvoj Fionnovog lika od početka kada je kao uplašeni dječak došao na otok pa do samoga kraja i koliko su ga svi ti događaji promijenili. Još jedna stvar koja mi se posebno svidjela – kako autorica detaljno opisuje otok i okarakterizirala ga je kao lika, čarobno je čitati s tom spoznajom i stvara se jako dobra atmosfera. Mislim da je tome pridonijelo što autorica i je iz Irske i zanimale su je sve te legende i mitovi koji se vežu uz otok, a nisam ni ja mogla odoljeti i moram priznati da sam odmah išla googlati o tome.

Catherine Doyle napisala je i drugi nastavak, a treći nastavak bi navodno trebao biti objavljen ove godine. Ako se malo želite odmaknuti od svakodnevnih briga, prisjetiti se kako je to biti dijete i u raspoloženju ste za čitanje fantasy romana, ova preporuka je pri vrhu. Hvala Znanju na divnoj suradnji.

Uskoro ponovo tipkam! 🙂

Tagged , ,

About Tea

"I am an author; a person who plays with words so they can play in the minds of others."
View all posts by Tea →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *