2019, Po godini recenziranja, Prema izdavaču, Profil, Recenzije

KLUB P. S. VOLIM TE – Cecelia Ahern

Godinu dana nakon što je Garry umro, Holly je osjećala njegovu prisutnost preko pisama koje joj je ostavio. Sedam godina od njegove smrti ona ga se još rado prisjeća iako je u novoj vezi s drugim muškarcem. Radi sa svojom sestrom Ciarom u dućanu rabljene odjeće gdje se nerijetko snimaju podcasti pod nazivom Kako govoriti o… Ako se itko sjeća Hollyne sestre Ciare iz prve knjige, znate da to ne bi bila ta spaljena žena da nije nagovorila Holly da se pridruži toj zajednici u epizodi Kako govoriti o smrti.

Zvuči teško. I bilo je teško. Posebice za Holly koja još nije bila na čisto s Garryjevom smrću i nije željela predstaviti njihove privatne trenutke pred hrpom nepoznatih ljudi. Ostavila je prošlost iza sebe, okrenula se budućnosti. Veselila joj se. Nije se htjela vraćati na tužne trenutke u životu preko kojih je jedva prešla.

Ali možda je baš to ono što je trebala? Pričati o tome i ne držati tugu u sebi. Premda je Holly mislila kako si je napokon posložila život i sve kockice u glavi, sigurna sam da nije bila spremna na sve prepreke koje ju tek čekaju u ovoj knjizi. A niste ni vi, moram priznati 😉

Prva knjiga me oduševila dok film i nije baš ostavio neki snažan dojam. Imam osjećaj da su mogli i morali pokazati puno više jer su Garry i Holly par kakav nemamo prilike vidjeti baš bilo gdje. Naravno, odmah se javila skeptična Tea iz mene da nastavak neće valjati. Eto, da mi se jednostavno neće svidjeti i da zapravo ne želim znati što se dogodilo s Holly Kennedy sedam godina nakon Garryjeve smrti.

Obično kada se radi o nastavku knjige koja baš ima kraj kao da joj nije potreban drugi dio budem poprilično sumnjičava. Uzmimo za primjer knjigu „Tu sam pred tobom“ od Jojo Moyes, također izdavač Profil, i njezine nastavke. Bit ću iskrena, nisam ih pročitala i ne usudim se. Meni je priča o Willu Traynoru i Louisi Clark zaokružena i ja si ju ne želim pokvariti. No, kako me Cecelia iznenadila ovim remek-djelom, mislim da ću Lou dati priliku. Moram nekada saznati što se dogodilo s njom nakon Willa.

Često su nastavci na neke legendarne priče koma. Primjerice, knjige i filmove „Tri metra iznad neba“ – nastavak knjige i filma je, po mojem mišljenju, k a t a s t r o f a. Možda sam i preblago rekla. No, opet, to sam samo ja i ne mogu generalno pričati o svim nastavcima knjiga i filmova, sada sam shvatila i zašto.

OVA KNJIGA JE FENOMENALNA.

Takav „vlak smrti“ s emocijama, so many ups and downs, bilo je ludo. Iako je prošlo više od deset godina kako je autorica napisala prvi dio, čitajući sam osjetila koliko nam je zapravo dugovala i ovaj drugi dio. Obožavam njezino pisanje, tako je lijepo. Baš sam uživala u svakoj sekundi, a vjerujem da će i mnogi od vas. P. S. Volim te nije obična ljubavna priča, dovoljno je originalna da u moru drugih ostane baš dugo urezana u pamćenje, a isto tako da se Garryja i Holly uvijek sjećamo kao onih Garryja i Holly iz P. S. Volim te.

Mislim da ne postoji neka knjiga iz pera Cecelie Ahern koja se meni ne sviđa. Posebno volim Na kraju duge, P. S. Volim te i njezin nastavak. Ali, moram priznati, nastavak mi se možda svidio čak i više nego prvi dio. Čovječe, to se stvarno rijetko događa. Ali tako je, kako je.

Ima još toliko stvari koje bih htjela prokomentirati, ali ne želim previše otkriti. Hvala Profilu na suradnji i na prevedenoj knjizi. Ako niste znali, u prodaji nije samo ovaj predivan nastavak nego je i prvi dio dobio svoju novu, divnu naslovnicu da se slaže s nastavkom. Uskoro će Interliber i prilika da ju zgrabite po nižoj cijeni.

I da, maramice. Obavezno ih pripremite, par paketa. Ne pitajte zašto, samo se sjetite da čitate Ceceliju i da sam vam ja rekla da ih trebate, to je dovoljan razlog.

Uživajte u čitanju 😀

Tagged , , , ,

About Tea

"I am an author; a person who plays with words so they can play in the minds of others."
View all posts by Tea →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *