2018, Po godini recenziranja, Prema izdavaču, Recenzije, VORTO PALABRA

S LJUBAVLJU, SIMON – Becky Albertalli

Imam osjećaj kao da sam totalno ispala iz štosa koliko dugo nisam objavila recenziju, ali evo me opet ovdjeeeee i nisam mogla odabrati bolju knjigu za taj moj mini comeback 😀

Što se tiče ove knjige, mogla bih se posvetiti svakom pojedinom detalju i trebalo bi mi deset stranica u wordu da dovršim svoje mišljenje tako da ću zaista pokušati samo sve sažeti i fokusirati se na bitne stvari.

Simon Spier ima šesnaest godina. Iskreno, tu sam kratko zastala jer obično, kada čitam neke teen knjige, likovi budu mojih godina (dakle 16, 17…) i onda shvatim da sam ja prije četiri dana napunila 18 godina i osjećam se staro (stvarno ne znam što će biti kad napunim 20 i dalje haha). Dakle, Simon je mlađi od mene. Jedva sam prešla preko te činjenice, baš me zbedirala :’)

 

 

Simon je gej. Otkrila sam vam životnu tajnu, nisam li? 😉 Šalu na stranu, on tu tajnu jako dobro skriva sve do trenutka kada se u školskoj knjižnici zaboravi odjaviti s računala za koje je, nakon njega, sjeo Martin Addison – čitaj: onaj koji tamo nije trebao sjesti. I tako su mailovi između Simona i njegovog tajnog prijatelja *wink, wink* postali i ne baš tako tajni i privatni, a Martin će to kasnije znati dobro iskoristiti.

Blue je također gej. To ga ujedno čini čvrstom stijenom na koju se Simon može osloniti kada mu sve u životu ide krivo. Jedino što zna o svojoj simpatiji je da idu u istu školu, da su ista generacija i da imaju neke iste predmete + milijun drugih stvari o Blueu kao osobi. Što su dulje pričali, to je Simon više želio saznati Blueov identitet jer mu je on bio puno više od osobe koja mu se sviđa. Razumio ga je i bodrio. Tješio. U njemu je pronašao najboljeg prijatelja, a to je, čini mi se, i puno bitnija stvar od same zaljubljenosti – imati osobu kojoj možemo vjerovati i u koju se možemo pouzdati.

 

 

I onda se stvari zakompliciraju. Martin Simonu postavi ultimatum. Mora mu pomoći oko djevojke koja mu se sviđa ili će cijela škola saznati za Simonove mailove. Imate jedan pokušaj za pogađanje što se dogodilo. Ooooo da… Martin je šupak haha.

 

 

Knjiga vam daje puno više nego film. Da se razumijemo, ja gledam najave za taj film i jedva ga čekam još od prošle godine. Bilo je to prvenstveno zato što je Nick Robinson dobio glavnu ulogu, a on je meni super sladak i zaista dobar glumac. Nakon toga, zahvaljujući suradnji s Vorto Palabra, dobila sam priliku pročitati knjigu jer nisam htjela stati samo na filmu iako su mnogi govorili da je film jako sličan knjizi. I stvarno je odlično snimljen. Jedan od najboljih i najdražih filmova koje sam pogledala u 2018. godini.

Ali se u nekim stvarima razlikuje od knjige. Kako mi je film bio svježi u glavi, sa strane sam bilježila stvari koje su drugačije i nakupilo ih se. Čitam knjigu, prisjetim se filma i shvatim da mi se likovi dosta razilaze. Iako je Nick Robinson genijalno utjelovio ulogu Simona, meni je on ipak u knjizi nekako drugačiji, kao i većina likova i radnje. A ono što ste vidjeli u kinu ili doma na laptopu je otprilike pola onoga što ima u knjizi. Film je završio tako kako je, a u knjizi ima još događaja i trenutaka između Simona i Bluea kada se upoznaju i to je samo veliki bonus.

 

 

Knjiga me oduševila. Realno se prikazuje društvo tj. tinejdžeri u dvadeset i prvom stoljeću. Iznosi bitnu problematiku, a čitavo vrijeme imate osjećaj da odrastate i mijenjate se zajedno s likovima koje ne možeš ne voljeti. Ja iskreno ne znam osobu s kojom sam pričala o knjizi ili filmu, a da se nije zaljubila u Simona i Bluea i njihovu ljubav. Imam osjećaj da nikada neću zaboraviti tu dvojicu. Mislim, znate ono kada neke likove nosite uza sebe i ne možete ih tako lako zaboraviti? Kada knjiga baš ostane u odličnom sjećanju? Eh → Simon i Blue.

Mislim da danas imamo jako malih knjiga na ovu temu, a koje su stvarno kvalitetno napisane tako da lako sjedaju. Pogotovo zato što je pričati o nekome tko je gej ili takvo što još poprilično neslužbeno tabu tema premda živimo u vremenu u kojem živimo, a ne prije sto godina. Becky Albertalli napisala je jednu duhovitu i romantičnu priču na koju ne možete ostati ravnodušni. S ljubavlju, Simon (eng. Simon vs. the Homo Sapiens Agenda) je čista petica od knjige. Bomba. BOOOOOOMBA!

Na kraju me pitate: Tea, film ili knjiga?

A ja vam odgovaram knjiga bez razmišljanja.

Tagged

About Tea

"I am an author; a person who plays with words so they can play in the minds of others."
View all posts by Tea →

1 thought on “S LJUBAVLJU, SIMON – Becky Albertalli

  1. Uh, film još nisam pogledala, nikako da odvojim malo vremena, sednem i kažem “pogledaću neki film”, ali čula sam dosta toga i već sam imala te neke glavne detalje u glavi. Ovih dana sam se dala u potragu za mnogim knjigama iz naših knjižara, i videla sam Simona u Urban Readsu, ali sam je jedva prepoznala jer naslov zvuči nekako čudno na srpskom (nije kao kod vas), a i naslovnicu su totalno izmenili, ali izgleda da nema originala. Nema veze, upecaću ga ja negde.😂
    I srećan rođendan (sa zakašnjenjem od par dana)! 🤗❤ Ako sam lepo izračunala, 27. jul? Moraću to da zapamtim, počela sam previše da zaboravljam rođendane.. 😂🙈❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *