2017, Po godini recenziranja, Prema izdavaču, Profil

PRIJE NEGO ŠTO ODEŠ – Clare Swatman

Ovu knjigu svrstavam na popis onih koje su me izule iz cipela na samome početku. Dakle to je doslovno “Veni, vidi, amavi.” (“Dođoh, vidjeh, zavoljeh.“) Samo bih vjerojatno umjesto vidjeh trebala staviti pročitah, ali nisam na toj razini latinskog 😉 Okej, drago mi je da smo se razumjeli koliko me oduševila, sada ću se malo prebaciti na radnju 😀

Prolog je jednostavno wow, baš je drugačiji. Priča zapravo počinje sprovodom jednog od glavnih likova i to me zapravo dotuklo. Edward je poginuo na putu do posla nakon što se posvađao sa svojom ženom, tj. drugom glavnom junakinjom, Zoe s kojom i nije bio u nekakvom idiličnom braku. Čovjek bi pomislio na ono najbizarnije: da će na sprovodu od muža Zoe upoznati nekog zanimljivog frajera koji joj se na prvu neće svidjeti i onda će se kroz knjigu ona boriti sa svojim osjećajima jer ne želi prežaliti Eda, a očajno joj se sviđa ovaj drugi i blablabla (ili samo ja tako pretpostavim hehe, ali zaista se knjiga doimala kao žešći klišej).

 

 

I onda, spletom okolnosti (zvanim sudbina :D), Zoe doživi nesreću i probudi se u 1993. godini (dakle dvadeset godina u prošlosti jer je sadašnjost u knjizi 2013. godina). Nakon nekog vremena, shvati da je vraćena u prošlost jer joj je data prilika da promijeni neke stvari kako Ed na kraju ne bi umro. I ona se tako nastavi buditi svakih par mjeseci ili godina na neke bitne datume. Dakle, poglavlja su nazvana po datumima kada se neka bitna stvar dogodila između Zoe i Eda pa kroz njih pratimo rast i razvoj njihove ljubavi.

Mislim, to je super prilika, zapravo najbolja koju možeš dobiti. Ona se s Edom nije stigla oprostiti, taj dan proveli su u svađi kao i mnoge prije njega. Nije mu rekla one bitne dvije riječi dok je odlazio na posao niti mu je dala do znanja da joj je stalo spasiti brak koji se raspada, a opet su ju bitni događaji kroz koje je prolazila ponovo pogađali u srce. Zoe se morala prilagoditi i praviti kao da se sve događa prvi put, nije smjela žuriti i poremetiti neke stvari. Puno puta bi joj prekipjelo pa bi se rasplakala, a nije se nikome iz prošlosti mogla izjadati jer nitko ne bi razumio. I nitko joj ne bi vjerovao.

 

 

Ponovno je prošla upoznavanje s Edwardom na fakultetu. Onda odbijanje veze. Prvi poljubac i ponovni kontakt. Prvo putovanje. Saznanje da ne mogu imati djecu… i još puno toga.

Zapravo je bilo najgore što su njih dvoje karakterno drugačiji kao nebo i zemlja. Zoe se jako trudila izgraditi svoju karijeru i sviđalo joj se kako su stvari između nje i Eda funkcionirale bez djeteta, također je osobito voljela život u velikom gradu. Ed, s druge strane, nije volio buku te je želio da on i Zoe žive u kući s velikim vrtom u nekom puno manjem gradu, a više od svega želio je dijete. Tu su se opet razilazili. Zoe je, primjerice, željela brak koji joj Ed u početku nije htio ponuditi jer je smatrao da to nije za njega. Ali i oni su, kao većina bračnih parova, bili spremni na kompromise da bi stvari funkcionirale. Nakon svake svađe ipak bi se pomirili, a to je bilo ono bitno. Barem su oni tako smatrali.

 

 

Kada su saznali da ne mogu imati djecu, Ed je inzistirao da krenu s pokušajima umjetne oplodnje bez obzira koliko novaca potrošili na to. To mi se nije svidjelo jer su se oko toga, na kraju, najviše i svađali. Ako ne ide, onda ne ide. Naravno da se nikada ne smije gubiti nada, ali tada su šanse bile nikakve. Možda je Zoe trebala predah. A možda ga je i on trebao, samo se nije usudio priznati. Samo sam itekako svjesna da se puno toga moglo drugačije odigrati da Ed nije silio s time jer se onda ni tog jutra ne bi posvađali i živjeli bi u sretnijem braku.

Naravno, da se meni ili bilo kome od vas pruži prilika da vratimo dragu osobu u život, vjerojatno bi ju, bez razmišljanja, objeručke prihvatili. To je velika stvar jer, realno, tek kada nam netko blizak izgubi život, počnemo razmišljati o stvarima koje smo mogli napraviti drugačije, o događajima koje smo propustili i o onima koji su se tek mogli dogoditi. Tek onda žalimo za uzalud potraćenim vremenom.

 

 

Zoe je sretna što može promijeniti neke stvari, ali i shvaća da je upravo ona kriva za puno toga. Shvatila je da jedna pogrešna riječ može dovesti do razdora između dvoje ljudi (naravno, nije samo ona kriva, ali pričam posebno o njoj jer nas njezin lik vodi kroz radnju). Bile su to sitnice, ali i sitnice se talože na srcu dok osoba ne pukne pod težinom koju nosi. Mnogobrojnim svađama  doveli su i svoj brak u pitanje. Bilo je nevjerojatno čitati o životu koji je prebrzo završio i o dobroj duši koja ga svim silama pokušava vratiti natrag. S Edom i Zoe zasigurno ćete se smijati, bit će vam neugodno, zanimljivo, otkačeno… ali bit će i dijelova kod kojih ćete ridati u suzama.

 

 

Roman je generalno odličan jer nosi bitnu poruku! Mi nećemo dobiti priliku da se vratimo u prošlost i promijenimo stvari poput Zoe, ali zato možemo od danas krenuti živjeti, onako, stvarno živjeti. Od danas sve može krenuti na bolje, no to ne smijemo ostaviti za sutra. Krećemo od D A N A S. Sutra je Nova godina, a vi krojite svoju sudbinu i zato ne oklijevajte. Možete vi to i vjerujem u vas. Promijenite život tako da budete zadovoljni i sretni s njime jer se ništa neće napraviti samo od sebe. Imate i bolju priliku od Zoe jer su neki od vaših najbližih osoba sigurno još uvijek ovdje, a sto posto sam sigurna da se neće buniti ako im u idućoj godini poklonite još više pažnje. Cijenite ono što imate da ne biste to izgubili.

 

 

A što se tiče Zoe i Eda, najbolje je da pročitate knjigu od izdavača PROFIL (tu bih zahvalila i na ovoj predivnoj i prvoj suradnji preko koje je knjiga i dospjela kod mene) pa da saznate je li Zoe na kraju uspjela nešto promijeniti. Knjizi bez razmišljanja dajem ocjenu 5! Ovo je zaista nekako obiteljski roman za sve uzraste. Preporučujem i mamama i bakama da isplaču dušu čitajući (i tatama i djedovima ako ih nagovorite hehe)! I spomenula bih još i autoricu, Clare Swatman, zbog ove divne knjige kojom je, vjerujem, zaludila cijelu Hrvatsku!

 

→ zadnja recenzija u 2017. godini ←

About Tea

"I am an author; a person who plays with words so they can play in the minds of others."
View all posts by Tea →

2 thoughts on “PRIJE NEGO ŠTO ODEŠ – Clare Swatman

  1. Mislim da si odradila jos jednu odličnu recenziju i navela me da čim prije nabavim knjigu koju već dugo gledam na polici knjižare haha. Volim knjige koje se vraćaju u prošlost pa si za mene baš pogodila s ovom 😊💜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *