2017, Po godini recenziranja, Prema izdavaču, Znanje

SVE, BAŠ SVE – Nicola Yoon

Prvo je odgledan film, to vam moram odmah priznati. Totalno me zaludio tako da sam morala pronaći način da uhvatim i knjigu. Ubrzo sam ju uspjela nabaviti na Zagreb Book Festu po nešto nižoj cijeni premda sam se premišljala bih li trebala čekati Interliber, ali moja znatiželja zaista nema granica. I mene je u potpunosti udarila šizofrenija za Ollyjem i Maddy kao popularnom paru u 2017. godini. Nisam požalila i s pravom je ova knjiga dospjela na moj popis najboljih pročitanih knjiga ove godine.

Drugačija je, ali potpuno iz korijena drugačija. Nije onako tipična tinejdžerska priča kako to obično bude; opasan dečko i dobra, naivna djevojka, epska ljubav koja u određenom trenutku eskalira i blablabla. Knjiga je ispričana iz perspektive Madeline Whittier, uskoro osamnaestogodišnje cure koja boluje od bolesti imena SCID (Severe Combined Immunodeficiency) – teške kombinirane imunodeficijencije. Tu bi se bolest moglo ukratko opisati kao alergiju na gotovo cijeli svijet pa stoga sve stvari trebaju biti detaljno provjerene i dezinficirane prije nego što stignu do Maddy.

 

 

Sve predmete koje ona naruči preko interneta, poput knjiga ili odjevnih predmeta, dolaze vakuumirani i dezinficirani u omotima. Maddy također posjeduje vlastiti “blog” na kojemu objavljuje recenzije knjiga koje pročita jer stvarno ima puno vremena. Nikada ne zaboravlja ispod naslova staviti kratak spojler, to je detaljčić koji mi je baš upao u oko. Često spominje tužnu knjigu “Cvijeće za Algernona” u kojoj je zapravo poanta da je Algernon miš koji umre. Također, kroz čitavu se priču provlači i, dobro nam poznat, “Mali princ” u kojem Maddy pronalazi inspiraciju jer uvijek spozna novo značenje kada ga ponovo pročita. Mislim da se apsolutno svaka osoba koja je pročitala Malog princa više od dva puta može poistovjetiti.

Madeline je opisana kao djevojka koja je željna svega. Mislim, kako i ne bi bila nakon svega što je doživjela? Žudi za stvarima koje njoj predstavljaju nešto spektakularno dok su nama to normalne stvari na dnevnoj bazi. Kada se mi umorimo, na primjer, od učenja, možemo uzeti pauzu kako bismo malo izašli na svjež zrak dok odlazimo do pekare po nešto za pojesti. Maddy to ne može jer bi ju to vjerojatno ubilo. Kada subotom popodne ne znamo što bismo sami sa sobom, nazovemo prijateljicu za neku šetnju ili kavu. Maddy to također ne može jer bi ju vjerojatno ubilo. Opasnost je bila posvuda.

 

 

Dani joj teku monotono dok njezine majke nema doma. Brigu o Maddynom zdravlju vodi bolničarka Carla koja joj je ujedno i prijateljica, jedina osoba koja može boraviti u kući, a da nije njezina majka. Zapravo, tu je i Carlina kći Rosa, ali ona ima dečka pa i nije baš zainteresirana za druženje s djevojkom koja ne može izaći iz vlastite kuće. Usamljenost i ta konstantna želja za druženjem provlači se kroz cijelu knjigu, pogotovo zato što je glavna junakinja kao dijete izgubila oca i brata te su od tada mama i ona same, a ta tuga očito još nije popustila.

U veliku kušnju dovodi je i kuća do njezine koja stalno mijenja vlasnike. Maddy ne voli nove susjede jer je jako željna druženja i onda se tek krene mučiti razmišljanjima o tome kako bi bilo lijepo da izađe van. Slučajnost ili ne, upravo to se dogodilo. Oliver Bright  je sa svojom sestrom i roditeljima neočekivano došao u Maddyno susjedstvo te je izazvao lavinu osjećaja s njezine strane. Postala je špijunom na vlastitome prozoru prateći svaki korak obitelji Bright. Polako je kupila informacije o stvarima koje Olly radi i voli. I kuglof… o njemu ćete dosta pročitati u knjizi ako je dohvatite jer je zapravo jako bitna činjenica. Nije bio ukusan. U principu nisam niti sigurna je li bio jestiv, ali bio je ključan za Madelinine simpatije prema Ollyju (sada govorim kao one Pitije iz Delfa i moji odgovori su tako dvosmisleni, ali to je zato da vas naprosto natjeram da pročitate ovo genijalno djelo).

 

 

Glavna junakinja ove knjige nije ljubomorna, barem ja to ne bih nazvala ljubomorom na druge ljude. Ona je zahvalna i sretna sa svime što ima i pokušava maksimalno uživati u tome iako iste radnje ponavlja iz dana u dan. Trebalo je puno hrabrosti da bi se jedna osoba navikla na takav život u četiri zida. Sve što ona može jest gledati kroz prozor. Pokušava ne željeti ništa što je izvan granica onoga što može dobiti s obzirom na čitavu situaciju. Maddy je poput onih ljudi koji su u bolnici prikovani uz aparate koji im kontroliraju život; ako se ugase, ugasit će se i njihov život, a ako ostanu na životu, kao da samo vegetiraju. Može li se to onda uopće nazvati životom? Ista je situacija s Madeline jer ona jest živa, ali ne živi zbog svoje bolesti. Tako je bilo sve dok nije upoznala Olivera koji joj je promijenio život za tristo i šezdeset stupnjeva.

I došlo je do prve razmjene maila pa onda i broja mobitela. Kao i svaka “bolesna” osoba, Madeline nije željela sažaljenje dečka koji joj se tako vraški sviđa pa bi svaki put imala spreman odgovor kada bi ju on pitao zašto ne može napustiti kuću, a imao je on i svojih vlastitih teza o tome (naravno, sve do jedne bile su krive). To je bilo nešto slično nama poznatim facebook vezama ili internet vezama. Maštali su o trenutku da se jednog dana uživo upoznaju. Da stanu jedan ispred drugoga i normalno popričaju. Kako je vrijeme prolazilo, normalna je stvar da su se povezali.

 

Maddyne i Ollyjeve poruke 😀 zamislite čega tu sve ima 😉

 

Došli smo i do pitanja hoće li se oni ikada moći vidjeti s obzirom na Maddynu bolest. Molila je svoju njegovateljicu nebrojeno puta da dopusti Ollyju da ju posjeti i klela se da majka nikada neće saznati za to, a onda je i Carla popustila. Vidjela je koliko to znači djevojci koju vlastiti život jednostavno guši zbog načina na koji ga živi. I Olly je došao. Prošao je kroz dvostruka vrata i dezinficirao se. Stajao je na drugoj strani ogromne sobe kada je i Madeline napokon kročila u nju. I vidjeli su se. I bio je to susret za pamćenje.

Moja omiljena scena je vjerojatno njihov prvi poljubac. Budući da Maddy do tada nije imala gotovo nikakvog fizičkog kontakta s ljudima, ovo je bio tako intiman trenutak u knjizi da vam pamet stane (barem meni, sigurna sam da je meni stala pamet, a i srce) od straha što će biti s njom zbog bolesti i kako će se stvari dalje razvijati. Ja sam inače možda prevelika fangirl što se toga tiče i rastapam se na sve slatke scene u filmovima i knjigama, ali ova će mi definitivno zauvijek ostati u glavi kao jedna od boljih koje sam pročitala. Opisi su tako na mjestu… Nicola Yoon stvarno ima talenta za pisanje u smislu da njezini tekstovi nisu teški već se lako čitaju i dobro sjedaju.

 

 

Možete pretpostaviti kakvi su obrati krenuli u knjizi nakon toga. Kolike su žrtve podnesene. Koliko neočekivanih događaja, čak i razočarenja. Cijela priča je baš lijepo zaokružena i ima jasan početak i kraj. Dobiju se odgovori na sva pitanja koja možda i sada gruntate u sebi (poticaj da zaista pročitate knjigu jer je odlična). Voljela bih samo da je bilo više trenutaka između Olivera i Madeline, nekako mi toga baš nedostaje jer sam knjigu slistila u jednom popodnevu. Bila je to kao bakina štrudla od jabuke, a ja sam dobila samo jedan komad koji mi nije bio dovoljan. I definitivno nije bilo dovoljno cimeta.

„Sve, baš sve“ („Everything, everything“) prvi je roman autorice Nicole Yoon, a izazvao je pravu zarazu među knjigoljupcima diljem svijeta. Ovom young adult romanu dajem čistu peticu. Izdavač prevedenog djela je ZNANJE. Šaljem vam preporuku. Ovo je knjiga koju morate pročitati ako već niste premda vjerujem da većina je. Nemojte stati samo na filmu, voljela bih kada biste poželjeli uzeti i papirnatu varijantu u ruke. U nekim se segmentima stvarno dosta razlikuje od filma i zato trebate doživjeti oboje.

Hvatajte ju na prvoj rasprodaji, a ako, kao ja, ne možete dočekati takvo što; trk u knjižare i ostanite švorc, to je ionako u tom trenutku najmanje bitno jer ćete uživati s Maddy i Ollyjem.

About Tea

"I am an author; a person who plays with words so they can play in the minds of others."
View all posts by Tea →

10 thoughts on “SVE, BAŠ SVE – Nicola Yoon

  1. Ja sam prvo pročitala knjigu pa gledala film. Nisam ni znala da je ima u biblioteci i čim sam je ugledala rekla sam sebi da je odmah uzimam i da me ništa drugo ne zanima. Kada sam došla kod kuće odmah sam krenula da pričam majci o knjizi da je čak uzela i ona malo da čita. 🙂 Kada sam završila sa knjigom, iskreno, nisam bila toliko oduševljena, ali kada je prošao jedan dan nakon što sam završila sa čitanjem i mislima o likovima iz knjige, rekla sam sebi da je ova knjiga savršena i da stvarno nemam potrebe da mislim da me nije oduševila. Ja sam ogromna romantična osoba i ja sam se topila na svaku slatku stvar u knjizi. Imate i moju preporuku. Divna knjiga!
    I Tea, divna recenzija. 😉

  2. Super recenzija. Ja sam pročitala knjigu, ali nije me baš toliko oduševila. Kraj mi nikako ne štima i sve je to nekako prebrzo… Ne znam, knjiga je u redu ali nikako je ne bi svrstala među najbolje pročitane ove godine.

    Ugl, stvarno dobra recenzija 😊

  3. Realno, vrlo korektna recenzija, kako bi neki khmkrsnikkhm rekli. Salu na stranu, kako ti docaras nesto, ne moze nitko. Rasturas tejo, knjiga solidna:3

  4. Nekoliko mjeseci prije Interlibera dosla sam na ideju da pogledam film ali sam morala imati strasan karakter da prvo procitam knjigu. I kupila sam ja knjigu na Interliberu ali jos uvijek stoji doma netaknuta jer ju nemam vremena pročitati. ALI… Sad nakon ove tvoje predivne recenzije moram ju uzeti u ruke i utopiti se u riječima. Uglavnom, svaka nova recenzija je bolja od one prosle, rasturas kao i uvijek❤😍

  5. Kao što znaš, ova je knjiga u moje ruke dospjela upravo zahvaljujući tebi. I hvala ti na tome. Definitivno se nalazi na mom popisu jedne od najboljih i najšokantnijih knjiga ikad pročitanih. Knjigu sam pročitala, ali film nažalost još nije pogledan. Sviđa mi se ova tvoja usporedba da ti je knjiga bila kao komad bakine štrudle koji ti nije bio ni približno dovoljan jer tako nekako je i samnom bilo hahha. Sve u svemu, knjiga je stvarno vrhunska i vjerujem da svatko tko ju uzme u ruke, ne samo da se neće pokajati, nego ju neće moći ostaviti do zadnje stranice kao i ti.😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *